Larko peegel

Virtuaalne söömaklubi kaitseb andmeid

Posted on: 25 01 2009

Virtuaalne söömaklubi arutab täna õhtul kell 19 andmekaitsega seonduvat. Panen siia meeldetuletuseks mõned märksõnad, millest võiks juttu tulla. See pole sugugi ammendav ettekanne, kaugel sellest.

Andmekaitse alla liigitub palju muudki kui sünnipäevatervituste lugemine raadios või küsimus selles, kelle isikuandmete avaldamisele ajakirjanduses on ülekaalukas avalik huvi. Üksiku arvutikasutaja seisukohalt on ehk olulisimaks probleemiks teadvustada, kelle käes tema andmend ometi asuvad. Google arendab oma GDrive teenust, mille eesmärgiks on teha arvuti kõvaketas üleliigseks. Minu failid on juba praegu täies mahus erinevates serverites ja esialgu mulle tundubki, et parem on need just nimelt mitmele serverile jätta selmet kõik Google juurde koondada. Google juba niigi teab minu kohta vaata et rohkem kui ma ise.

Kodanike nuhkimine terrorivastase võitluse ettekäändel on mitmed tõekspidamised privaatsuse valdkonnas viimastel aastatel tagurpidi pööranud. Euroopa Liit käivitab ülehomme Brüsselis sõltumatu asutuse, kelle ülesandeks saab kodanike privaatsuse kaitsmine suure venna valvsa silma vastu. Eks aeg näitab kas sellest saab kodanikule reaalne abinõu või kõigest järjekordne eurobürokraatia käepikendus. Millegipärast ei kipu uskuma, et sõna “sõltumatu” on siin eriti suure rõhuga.

Andmekaitse ettekäändel on erinevateas Euroopa riikides väga absurdseid tõlgendusi tehtud. Näiteks käib Saksamaal vaidlus selles, kas Akismeti spämmitõrje mitte ei ole andmekaitse reeglistikuga vastuolus. Samuti on Saksamaal neid, kelle arvates ei tohi veebisaitidel Google Analyticsit kasutada.

Autoriõiguste kaitse nimel on Taanis ja Soomes seaduseid vastu võetud, mille alusel saab failijagajaid kohtu alla anda ja Rootsis on samal teemal ägedad väitlused käimas. Taanis ei tohi otsingumootorid ajalehtede veebiväljaandeid indekseerida, ikka autorikaitse ettekäändel. Soomes on juhtumeid, et kohus on määranud failijagamises kahtlustatavatelt veebiühenduse blokeerimisi.

Selle aasta algul jõustus Rootsis nn FRA-seadus, mille alusel Rootsi sõjaväeluurajad võivad seaduslikult jälgida kõike veebiliiklust, mis Rootsi piirid ületab. Eestit ja Soomet puudutab see väga konkreetselt, sest mõlema riigi veebiliiklusest arvestatav osa käib Rootsi sõlmepunktide kaudu. Söömaklubi istungitki võiksid Rootsi nuhid vabalt ja seaduslikult pealt kuulata.

Viimane oleks küll hästi naljakas, sest vähemalt mina teen kõige enesest oleneva, et vestlus oleks ka ilma Skypeta vabalt veebis jälgitav. Nimelt käivitan veidi enne kella seitsmet striimingu, kus püüan võimalust mööda vestlust edastada ja salvestada. Kui väga hulle tõrkeid ei ilmne, peaks siis tänane vestlus varasematega võrreldes oluliselt paremini jäädvustuma.

Edit: Istungi operatiivteave ilmub siin.

2 kommentaari to "Virtuaalne söömaklubi kaitseb andmeid"

Tunnistan ausalt, et ma taani keelt ei mõista, kuid Euroopa Andmekaitse Inspektsioon on juba ammu olemas http://www.edps.europa.eu/EDPSWEB/

Seda ma ise ka imestasin. Pole jõudnud veel täpsemalt uurima, mis uus imeorgan nüüd asutamisel olema peab.

Räägi kaasa

Tööalased teenused

RSS Mu värskeimad postitused

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

Rubriigid

Arhiiv

RSS Eestikeelsetes blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Soome blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Ingliskeelsetes blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Saksakeelsetes blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Skandinaavia blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.