Larko peegel

Assapauk – vingun edasi

Posted on: 28 09 2008

Hillarp kirjutab kommentaari korras Assapauk-kampaaniast viidates sealjuures Petsi, Henriku ja minu sissekannetele. Püüdsin öösel postitust kommenteerida, kuid ilmselt jäi mu kommentaar spämmifiltrisse kinni pidama või koguni õgis filter ta ära. Kahjuks ma kommentaari ei kopieerinud ehk ei saa seda siin sellisel kujul avaldada, küll aga katsun mõtte edastada.

Pets ja Henrik rääkigu enda nimel, ent mina igatahes ei võta omaks tehnofriigi nimetust. Mulle pole ühelgi tehnilisel rakendusel tähtsust omaette ja nende hingeeluga tehnilise külje alt eriti kursis ei olegi. Mulle on oluline, milleks üht või teist vidinat kasutada saab.

Kindlasti ei iseloomustaks oma sissekannet vingumiseks. See oli tõupuhas irvitamine. Kui keegi arvab, et vahet pole, võib tal õigus olla küll, ent teinekord oleneb arvamuse sõnastusest siiski üht ja teist. Kui see, mida ma kirjutan, kohe vingumise pähe maha kantakse, ei tea kas tasubki sõna võtta, kuid katsun siiski asjalikuks jääda.

Üldiselt olen seisukohal, et hirmutamine ei ole parim viis rahvale õiget käitumist õpetada. Võib-olla täidab Assapauk vähemalt osaliselt oma eesmärki kui õnnestub turvaküsimustele tähelepanu juhtima. Üldine elukogemus väidab siiski, et asjalikud argumendid osutuvad pikas perspektiivis viljakamaks lähenemisviisiks.

Hillarp kirjutab:

Isegi juhul, kui see kampaania “mõrvab interneti”, siis olgu nii. Parem olgu mõni kasutaja vähem, samas ei pea teised nende pärast kannatama.

Sellega ei ole ma absoluutselt nõus. Ei saa sellest lähtuda, et Internet olgu haritud eliidi mängumaa ja lollid hoidku sealt eemal. Interneti kogu iseloom seisneb selles, et ta on demokraatlik ja kõigil tuleb olla veebi kasutamiseks võrdsed võimalused. Lolle tuleb targemaks õpetada selmet Internetist eemale peletada.

Assapauk-kampaania reaalne effekt paraku kujuneb just selliseks, et “Harju keskmine” kasutaja ei julge enam veebi millekski oluliseks kasutada. Seda enam veel kui mingisugust asjalikku õpetust kampaaniale ei järgne. Ehk nagu Pets seda sõnastab:

assapauk! sedapuhku on vaid üks välislink mis viib Computer Emergency Response Team of Estonia kodulehele kust saab omakorda pika teksti läbi teada, et ametlikult on tegu lihtsa ja ilusa nimega Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse infoturbeintsidentide käsitlemise osakonnaga, mis on ka ainus koht kust huviline võib kuiva üldsõnalist infot hankida. Et mis arvutikaitse.ee? Mingid mõttetud mehed tõmblevad, nende soovituste peale me muidugi ei lingi ju, tekitaks sihtgrupis segadust. Pealegi, see on meie kampaania.

Just nii. Kampaania korras saab lühiajaliselt tähelepanu tõmmata. Turvateadlikuse taseme reaalne tõstmine eeldab hoopis sihikindlamat ja järjepidavamat tegutsemist. E-riigiks pretendeeriv E-e-e-eesti ei saa endale lubada kodaniku jaoks olulisest infost vaikimist ja rahva hirmutamist. Ei viinud selline lähenemisviis eelmisegi riigikorra ajal soovitud tulemuseni.

Lõpetuseks veel tsitaat Henrikult:

Kordan, netiturvalisus on väga suur probleem ja kasutajad peavad olema sel alal paremini haritud, aga just haritud, mitte hirmutatud.

Kuivõrd aga Hillarp vast niikuinii arvab, et Henrik, Pets ja mina asjata vingume, ei julge loota, et käesolevagi kohta midagi rohkemat arvaks. Aga mis seal ikka. Vingume sellegi poolest edasi.

Sildid:

Räägi kaasa

Tööalased teenused

RSS Mu värskeimad postitused

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

Rubriigid

Arhiiv

RSS Eestikeelsetes blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Soome blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Ingliskeelsetes blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Saksakeelsetes blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Skandinaavia blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.