Larko peegel

Kangemavõitu sinepitest

Posted on: 4 02 2009

Mu head sõbrad Kati ja Arni (kelle kajamile, nagu ta ise seda nimetab, linkida pole sünnis, kuna see juba ammu avalik-õiguslikel kaalutslustel avalikkusele kättesaadav ei ole) armastavad oma toitu Aura tulise sinepiga maitsetada. Suurepärane sinep, ise kasutan ka. Sellega seondub ka rahvuslik ajalooline traditsioon, mida võib vabalt ka kodanlikuks natsionalismiks nimetada nagu oli kombeks teate millisel ajastul.

Aura sinepi saamise lugu seondub legendaarse Turu Sinepiga, mille kunagise telereklaami leidsin Sinutorust.

Eks see Turu Sinep omal ajal oli Soomes või vähemalt Turumaal teatava rahvusliku ikooni staatuses. Sestap polnud tarbijatele sugugi meelepärane, et Turu sinepi valmistamine seoses toiduäri üleilmastumisega Turu linnast Rootsi ümber koliti. Ehkki rootslastest omanikud väitsid, et legendaarset sinepit tehakse täpselt traditsionaalse retsepti järgi, ei lubanud rahvuslikud kodanlased ennast ümber veenda.

Väideti, et Turu sinepit ei pidavat olema võimalik mitte kuskil mujal kui Turus valmistada kas või seepärast, et retseptile vaatamata olla sealse tootmishoone kiviahjus unikaalseid omadusi, mis valmistatavale sinepile ka unikaalse maitse andma peavad. Nii kummaline kui see ka ei olegi, tekis Turu sinepi Soomes hoidmisest võimas tarbijaliikumine kaugel üle Turu linna ja Turumaa. Rootsis valmistatava Turu sinepi vastu kuulutati välja tarbijaboikott, mis erinevalt mitmetele endataolistele ka arvestatavat vastukaja pälvis.

See tarditsionaalne kiviahi jäi seoses ümberstruktureerimistega nende kasutada, kes enda arust midagi sinepi valmistamisest teadsid. Hakasid nad justkui ehtsat Turu sinepit Aura sinepi (Aurajõgi on Turu jaoks see, mis Emajõgi Tartu jaoks) kaubamärgi all tootma ja turustama. Kohtuorganidki pidid sinepisõda mitmel korral arutama, kusjuures Aura omad lõplikult õigeks jäid.

Igatahes pälvis Aura sinep tarbijate poolehoidu ja saigi arvestatava turupositisooni. Sõjale iseloomulikult aga edastatakse selle kohta ka antireklaami:

Nii ma siis eile Viru Amarillos Katiga kohtudes Aura sinepituubi üle andsingi. Pärast oma tallinnaasjade õgvendamist poes käies tekis mulle siiski mõte proovida, milline oleks Eesti vastulöök Aura tulisele. Eks ma Põldsamaa sinepit juba proovinud olen. See on minu(gi) jaoks liiga kange aga nüüd otsustasin midagi veel ekstreemsemat proovida.

Minu Maria terav sinep ajas vaata et sõna otseses tähenduses juuksed püsti. Kes väga kanget sinepit armastab, kasutagu seda ilmtingimata. Siis peab küll liha ja vorsti maitse ära unustama, sest seda enam tunda ei ole.

Poleks küll paarikümne aasta eest uskunud, et kunagi mõnda sinepit liiga kangeks taunin, aga igasuguseid asju juhtub siin ilmas. Kui väikne pisargi paadunud sinepisõpra nutma ja higistama ajab, on vist kange sinepi arenguloos maksimumini jõutud. Ekstreemne elamus muidugi, aga Aura omadel pole ehk siiski põhjust püsikliendist ilma jäämist karta.

Sildid: ,

13 Vastust to "Kangemavõitu sinepitest"

sinepi osas jookseb küll kultuuriruumi piir Eesti ja Soome vahelt.
meil siin on vene sinepitraditsioon, mis tähendab, et sinep peba olema ultrakange. teil aga on selline euroopalik sinepikultuur, mis pooldab pehmemaid ja erinevate maitset andvate lisanditega sinepeid.

Aura tuline on aga selles mõttes omamoodi, et sobib hästi mõlemasse sinepitraditsiooni. ta on niipalju pehme, et mõnus praevorstikese kõrvale haugata, aga samas nii palju kange, et sobib ka ntx süldi peale. ses mõttes ideaalne igapäevasinep.

tuleb küll tunnistada, et ei oskaks seda ihaleda, kui mitte sina poleks meile Aura sinepit tutvustanud. nii et aitäh siis selle eest, et tean nüüd söömalauale seda head sinepit tahta.

Ülekange sinepi juures tekibki küsimus kas sellega tahetakse toidu enese maitset varjata.

Teie ja tõenäoliselt minagi ei suudaks pimemaitsetamisel Aura ja rootslaste tehtud Turu sinepi vahet mõista. Eks ta ongi eeskätt tutrundusega tekitet arvamus.

Mnjahh… Sinepiga on mul siuke diil: kuna ammusest ajast on mul vastikustunne peki ja mõningal määral ka teatud sültide vastu (kes mäletab nõukogude-aja koolisööke, need vast mõistavad mind), siis aitab seesinatine sinep mul mainitet toiduollusi kõrist alla viia, ilma, et oxereflex tööle hakkaks. Siinkohal rõhutan seda, et prantsuse ja/või Lääne-Euroopa maguslääge sinep mitte ei kõlba. Tunnistan ainult Põltsamaa või Vene sinepit, mis tuubist saab välja pigistet.
Muidu ma väldin pekki, aga külas olles pean viisakas olema ja kõike proovima, muidu perenaine solvub…
Samas jällegi paari pitsi viina kõrvale aitab pekk osutada organismi jokkijäämisel vastupanuvõimet.😉

Larko.. alati ei pea sinepiga kogu toitu täis katma.😉 Eesti sinepit paned noa otsa täis ja sellest piisab terve suure todukorra jaoks..

Mina üldiselt sinepit otse toidule ei taha, aga salatite ja kastmete sisse vahel ikka panen ning siis peab olema ikka see kangem variant, mingid magus-lääged sinepitaolised ollused rikuvad ainult toidu ära😛

Eks siin arvamused käivad seinte vahel nagu toidu puhul peavadki käima. Salati ja kastme puhul on ülekange variant hea, peangi seda varsti proovima. Grillivorsti aga päris ilma sinepita süüa ei tahaks, kuid samas sooviksin ikka vorsti enese maitset tunda. Seega jääks ülekange sinep ära.

Tunnistan ausalt, et mul pole korda läinud ühe noaotsatäiega hakkama saada. Väga raske on sellist kogust nii levitada, et kogu toidukord kaetud saaks. Peki ja sültide puhul saab maitset juba ettevalmistamise juures arendada. Kui aga see tegemata, võib küll sinepiga korrektuure teha, iseasi siiski kui tugevaid.

tegelikult ei ole nii, et kõik, mis pole nii kange, et vesi silmist väljas, on lääge.
seda asja võib võtta nii, et on justkui viinsinepid (need, mille headust mõõdetakse kanguse järgi) ja veinsinepid (need, mille headust mõõdetakse maitsevarjundite järgi). mõlemad kuluvad õiges kohas marjaks ära.
mulle igatahes need konjaki, mee ja muude lisanditega mahedad variandid maitsevad aina enam.

Nii, ega Sa ka 80 kraadiga viina juua ei taha? Mina ka mitte. Parem joon 40-kraadilist, kus ka maitse küljes. Kui kogemata sellest purju jään, ei hakka viinatehast selles süüdistama.

ütleme, et õues kange külmaga võiks klõmm kaheksakümnest ju vägagi head teha, aga iga päev söögi alla küll ei sooviks, jah.

Maitse yle ma nyit ep kakle… Ise eelistan Põltsamaa oma. Viimasel aal ka wasabit (seda libakraami, rohelises tuubis – paremat siin Banaanias võtta pole).
A yhte asja täheldasin – nood Soome ja Rootsi sinepid om enamuses kudagist vedelad (samas pole ka kõiki läbi proovind). Kui yritan tuubist vai putlist miskit kätte saada, om väheke kõvemal pigistamisel kohe pool täit lännu.
Ex topi siis tagasi…

… Eriti veel peenes restos.😀😀😀
Aga jah, mul jäi mainimata veel üks maitseaine, mis sobib sinepi aseaineks, kui viimast ei ole parajasti käepärast: mädarõigas. Vat seda ma tarbin süldiga.

wasabi põle miski libakraam. see on aus jaapani vetikatest (oli ikka vetikatest?)möks. ja tulikange tõesti.
rõigas on ka hüva kraam.

Nu mina räägin nats teisest asjast. Eestis myyaxe (vist) liba-wasabit. Olen pruukind ka ehtsat, nii et saan võrrelda.
Mdx, vetikatest toode om see nori-nimeline asi, mida nt sushi ymmer keerataxe. Wasabi om mingi taime risoom, sugulane sinepi, mädarõika ja vist veel millegagi.
Lähemat lugemist
A tõest’, kui keski tiab, kust saax korralikku wasabit, kasvai pulbri kujul…

Räägi kaasa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

Tööalased teenused

RSS Mu värskeimad postitused

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

Rubriigid

Arhiiv

RSS Eestikeelsetes blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Soome blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Ingliskeelsetes blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Saksakeelsetes blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.

RSS Skandinaavia blogides

  • Tekkis viga, ilmselt see uudisevoog ei tööta. Proovi hiljem uuesti.
%d bloggers like this: